Simpel gezond door informatie en advies

Curcuma, hersenen, stress en depressie

curcuma natuurlijk genezen

Curcumin uit curcuma beschermt hersenen tegen stress, aftakeling en depressie.

Meerdere onderzoeken tonen de gunstige werking van curcuma op de hersenen aan. Hieronder volgt een beperkte selectie van recent onderzoek.

Curcuma blijkt bij ratten hersenen te beschermentegen corticosteroid effecten ( stress effecten).

Dit blijkt uit een recente publicatie van een experiment uitgevoerd met ratten
Curcumine bleek de schade aan 5 htp receptoren te verhinderen. Bovendien bleek curcumine te beschermen tegen celdood  t.g.v. corticosteroiden.

Curcuma blijkt de neuroplasticiteit te bevorderen

Neuroplasticiteit gaat onder meer over het eenleggen van verbindingen tussen hersencellen PMID:21689105.
Dat curcuma ( curcumin ) zenuwcellen en dus hersenen beschermt was reeds in eerder in meerdere publicaties aangetoond (PMID:19879308 ) en dus niet nieuw en zeer overtuigend.

Curcuma ( curcumine ) heeft bovendien nog verdergaande effecten op ons zenuwstelsel. Zoals hierboven beschreven blijkt curcuma hersencellen van ratten te beschermen tegen de schade die stress ( via cortisoneffecten ) veroorzaakt.

Curcuma heeft antidepressieve werking via effect op hersenen.

In experimenten met ratte hersenen bleek dit goed te verklaren via de werking van curcumine. Men concludeerde in een experiment met hersenen van ratten dat de antidepressieve werking van curcuma vermoedelijk  te danken was aan verbetering van de zogenaamde AC-cAMP route ( energieproductie) en aan veranderde werking van serotonine hersenreceptoren. Ook bleek curcuma de serumcortisolspiegels te verlagen. PMID: 19302828

Preventie (van hersenschade) is altijd het best

Hersenschade die eenmaal is ontstaan valt lastig natuurlijk te genezen. Wel kan ook bij hersenziektes ( bv Alzheimer)  curcuma vermoedelijk het verloop verbeteren. Heel interessant is ook de toegevoegde waarde van curcuma bij depressies. Dit is geheel in lijn met het gegeven dat depressie evenals degeneratieve hersenaandoeningen in feite ontstekingsziekten zijn. Curcuma remt ondermeer dit proces.

Conclusie

Curcuma kan naast een gezonde leefstijl een belangrijke aanvullende rol spelen bij de bescherming van hersenen tegen degeneratieve aandoeningen en tegen depressie.

Supplementadvies

Verschillende leveranciers verkopen een curcuma extract.